Stop the Press

Kanalassa käytiin tänään kiihkeää keskustelua suomalaisen median tilasta, tulevaisuudesta ja bisnesmahdollisuuksista. Vieraana oli Aller Media Oy:n toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä. Kiitos näkemyksestäsi. Sitä nimittäin on.

Moni media kärvistelee edelleen yt-neuvotteluiden paineessa, miettii mistä mediatalot saavat rahaa sisään, jotta toimittajien palkat pystytään maksamaan ja jotain jäisi myös viivan alle. Toisaalta Alma ja Sanomat ovat pystyneet kertomaan odotuksia paremmista tuloksista, mutta vasta kovien kulukuurien jälkeen.

Samaan aikaan globaalit jätit Google ja Facebook ajavat kansallisia mediataloja yhä ahtaammalle ja nappaavat hyödyt – niin mainoseurot kuin kunnian tuhansien journalistien työstä. Yhä useampi sosiaalisen median käyttäjä jakaa ja keskustelee sisällöistä, mutta unohtaa autuaan iloisesti, että joku tämänkin tekstin tai videon on tehnyt, tarkistanut faktat, haastatellut, tulkinnut ja hyvällä suomen kielellä muotoillut – juuri sinulle.

Samahan se on mistä tuutista se tavara tulee, ehkä ajattelet. Ei ole, koska moni on myös sitä mieltä, että sisällöistä ei kannata maksaa. Miksi maksaisi, kun kaverit jakavat juuri omaan maailmankuvaan loksahtavaa materiaalia vuorokaudet ympäri. Siinä samassa menevät hassut eläinvideot, uutisjutut kuin näkemykselliset kolumnitkin. Ilmaiseksi.

Miksi median tulevaisuudesta sitten pitää mouhata?

Siksi, että vapaa, moniarvoinen ja moniääninen media on demokratian kulmakiviä, samalla tavalla kuin toimiva oikeuslaitos ja eduskunta ovat.
Media pitää myös pienen kielemme elävänä. Journalistit vievät meidät keskelle Aleppon taisteluja: ilman rohkeita toimittajia ja kuvaajia näkökentässämme olisi pimeitä kohtia. Hyvä journalismi haastaa, se avartaa, se herättää tunteita. Mutta liian usein se on laiskaa, haaleaa ja sosiaalisen median kuohujen perässä juoksevaa.

Vika ei ole vain talouskriisissä – myös tiedotusvälineet ja journalistit ovat tässä murroksessa hukassa identiteettinsä kanssa.

Tarvitaan ryhtiliike.

Mielestäni suomalaista mediaa pitäisi puolustaa paljon isommin. Ei auta että ala huutaa keskenään. Tarvitaan järeämpää, näkyvämpää ja systemaattisempaa keskustelua. Ei auta, että yksittäiset päätoimittajat narisevat kaupallisen median ahdingosta tai Satosen työryhmä pohtii Ylen tulevaisuutta. Tarvitsemme jotain, joka herättää meidät kaikki. Jotain, joka puolustaa myös laatua ja näkemystä; ei vain katsojamääriä, klikkauksia ja jakoja.

Niinpä me Ellun Kanoissa ehdotamme, että: Stop the Press.

Pysäytetään suomalainen media päiväksi.

Kaikki ja kerralla. Ei uutisia, ei julkkishaastatteluja, ei muotijuttuja, ei A-Studion keskusteluja, ei kolumneja, ei videoita, ei mitään. Kuulostellaan miltä tuntuu, kun suomalaista sisältöä ei ole tarjolla. Joku hurraa, varmaan, mutta väitän, että moni myös havahtuu.  Päivä ilman mediaa. Teko, joka herättäisi huomiota myös kansainvälisesti.

Idea on vapaasti käytettävissä.
Ette muuten uskalla.
Me Ellun Kanoissa olemme valmiita auttamaan.

#StopThePress

 

EEVA LEHTIMÄKI