Saatanallisen rallin käyttäjäkokemuksia – tätä HarkKana-ohjelmassa oppii oikeasti

HarkKana-hakumme on parhaillaan käynnissä. Ostajina olemme tottuneet perustamaan päätöksemme muiden kokemuksiin, mutta työnhaussa tilanne on kimurantimpi. Lue silti!

Kun hakee töitä, mistä voi tietää, kuinka antoisa jokin harjoittelu olisi itselle? Ei sitä voikaan tietää – ei, ennen kuin on itse läpäissyt havittelemansa työpaikan hakuvaiheen ja on jo tukka putkella työn touhussa. Mutta on helpompaa pohtia työn hakemista, jos voi haastatella samassa työssä tai työharjoittelussa ollutta ja näin testata mielessään, istuisiko itse kyseisen työn todellisuuteen.

Harjoitteluvuosi Kanalassa on kokemus, jota on vaikea kuvailla vain parilla sanalla. Se on vauhdikas, hulvaton, takuulla haastava ja paikoin vähän paineistettukin. Mutta ennen kaikkea ihan äärimmäisen opettavainen. Puhun kokemusasiantuntijana, sillä sain lentävän lähdön omalle viestintäuralleni Ellun Kanojen harjoittelusta vuonna 2016, jolloin meidät tunnettiin vielä kananpoikina.

HarkKana-vuosi = käytännön taitoja, säpinää ajatteluun ja oman tulevaisuuden pohtimista

HarkKana-aika tuo takuuvarmasti mukanaan sukelluksen muuttuvan maailman syvään päähän. Se tuo myös konkreettisia viestinnän taitoja, joista on iloa ja hyötyä myös tulevissa töissä, suuntautuvat ne sitten taiteen, politiikan tai vaikkapa teollisuuden alalle. Oma ajattelu tulee ravistelluksi, mielipiteet löytävät kiinnostavia haastajia ja taidot laajentuvat yllättäviin suuntiin.

Siipiään testailevan harkKanan vuosi Kanalan saatanallisen rallin kyydissä voi johdattaa vähän odottamattomillekin poluille. Vuoden alussa itsestään selviltä tuntuvat kiinnostuksen kohteet tai urasuunnitelmat voivat yllättäen saada rinnalleen täysin ennalta-arvaamattomia vaihtelevia projekteja, asiakkuuksia ja viestinnän polkuja.

En kuitenkaan tyydy kuvailemaan HarkKana-ohjelmaa yksin, sillä kokemukseni siitä on vain yksi niistä kymmenistä, joista Ellun Kanojen entiset harjoittelijat voivat kertoa. Niinpä päätin kysäistä omasta vuosikerrastani tutuilta ex-kananpojilta, mitä vuoden harjoittelusta jäi parhaiten mieleen ja millaisia vinkkejä he antaisivat tämän vuoden hakijoille.

Annika Sipilä, Kananpoika 2016, nykyisin viestintäkoordinaattori Boardmanilla

“Harjoittelu on juuri niin opettavainen, merkityksellinen ja antoisa kuin itse siitä tekee. Vastuuta saa heti, kun sitä on valmis ottamaan, ja ammennettavaa on paljon. Suunsa avaamalla voi vaikuttaa paljon siihen, mitä kaikkea vuoden aikana lopulta pääseekään tekemään. Tukea löytyy ja virheitä saa tehdä, ja siksi Kanala olikin niin hyvä paikka oppimiselle. Pumpulissa siellä ei olla, mutta yksin ei jää koskaan. Harjoitteluvuoden aikana opin paljon siitä, millainen oma työn tekemisen tapani on, kun tekemistä on runsaasti monelle asiakkuudelle samaan aikaan. Palapelin palojen sovittelu itse palapelin jatkuvasti muuttuessa on taito, jota me kaikki tarvitsemme nykyajan työelämässä.

Vinkkini hakijalle: Ota jokin pieni riski hakemuksessasi. Itse olen introvertimpi ja tiesin, etten mahdollisessa ryhmähaastattelussa välttämättä pääsisi ottamaan tarpeeksi tilaa osaamiseni näyttämiselle, joten liitin hakemukseeni lyhyen videon. Näin olemukseni ja naamani olivat haastattelijoille jo tutut, kun saavuin toimistolle ryhmähaastatteluun ja sain esiintyä itselleni sopivimmalla tavalla. “Hyvällä asenteella pärjää”, näin aina sanotaan, mutta kannustaisin miettimään, mitä hyvä asenne juuri sinulle merkitsee ja miten se sinussa näkyy. Kannattaa myös antaa hakemuksesi luettavaksi ja kommentoitavaksi kaverillesi, jotta saat latteudet ja itsestäänselvät adjektiivilitaniat pois.”

Alma Snellman, Kananpoika 2016, nykyisin viestintäsuunnittelija Keskusrikospoliisissa

“Harjoittelusta käteen jäi erityisesti tapa tarttua toimeen nopeasti ja kysyä neuvoa. Yksin kun ei kenenkään tarvitse pärjätä, ja tiukkojen tilanteiden ja deadlinejen kanssa oppii kyllä luovimaan, kun vaan menee rohkeasti eteenpäin. Sain myös arvokasta oppia nykyistä työpaikkaani varten, jossa olen paljon tekemisissä kriisiviestinnän ja äkillisten viestintätilanteiden kanssa. Kokemuksena vuosi oli tosi antoisa, pääsin nopeasti sisään Kanalan porukkaan ja työkulttuuriin ja sain tehdä töitä omassa tahdissa opintojen mukaan joustaen.

Vinkkini hakijalle: Korosta hakemuksessa persoonaasi ja omia vahvuuksiasi – koulutustaustaa ja tutkintoa kiinnostavampaa voi olla erikoinen harrastus, kiinnostuksen kohde tai muu erityisosaaminen! Positiivisuus, jämptiys ja ennakkoluuloton asenne ovat piirteitä, joilla puolestaan pärjää haastattelussa pitkälle.”

Roope Karisto, Kananpoika 2016, nykyisin muutoksen tekijä Ellun Kanoissa

“Taustani on elokuvamaailmassa, missä päätökset ja muutokset tehdään hitaasti verrattuna viestintämaailmaan. Paras oppi, jonka olen viime vuosien aikana saanut, onkin se, ettei tässä maailmassa voi jäädä laakereilleen makaamaan. Nopeat syövät hitaat. Asiat tapahtuvat ja liikkuvat nykymaailmassa niin nopeasti, että ihmisen ja yritysten reagointinopeus nousee avainasemaan siinä, kuka pysyy mukana ja ajankohtaisena. HarkKana-harjoittelussa kaikenlainen osaaminen on tervetullutta ja hyödyllistä. Ikinä ei tiedä, minkä alan kokemus tai nippelitieto tulee hyötykäyttöön, koska projekteja tehdään niin laidasta laitaan. Monilla on ehkä viestintätoimiston työstä sellainen kuva, että se on pelkästään tiedotteiden kirjoittamista ja somepostausten tekemistä, mutta todellisuudessa hommia pääsee paiskimaan todella yllättävissäkin paikoissa. Monen HarkKana-vuosikerran kokemus tuntuukin olevan yllätys siitä, kuinka paljon erilaisia hommia täällä tehdään.

Vinkkini hakijalle: Pääsin heti harjoittelun alussa tuottamaan videoita, koska itse niin halusin ja kerroin sen jo hakiessani. Eli mikäli sinulla on erityistä kokemusta tai osaamista, jota haluaisit hyödyntää, niin tuo se rohkeasti esiin hakuvaiheessa!”

Anni Laurikka, Kananpoika 2016, nykyisin muutoksen tekijä Ellun Kanoissa

Mikä sitten oli itselleni suurin anti harjoitteluvuodestani Kanalassa? Oli huikeaa nähdä, miten koko harjoittelijaporukkamme kasvoi vuoden aikana viestinnän ammattilaisiksi ja kuinka jokaisesta löytyi uusia ja yllättäviä osaamisen puolia. Ennen harjoittelua olin esimerkiksi aina pitänyt itseäni ennemmin luovana sisällöntuottajana kuin järjestelmällisenä projektinvetäjänä, mutta vuoden aikana huomasin jälkimmäisen herättävänkin odottamattoman paljon iloa ja palkitsevia onnistumisia.

Opin oman tapani tehdä töitä hektisessä työelämässä ja sen, miten haluan kohdata asiakkaan ja työkaverit ympärilläni kiireenkin keskellä. Löysin järjestelmällisen tavan, jolla luon asiakkaan tilanteesta ja toimialasta analyysin kautta totuudenmukaisen kuvan, minkä pohjalta viestintää voidaan suunnitella. Ehkä tärkeimpänä oppina rohkaistuin ilmaisemaan mielipiteeni myös silloin, kun olen eri mieltä, vaikka alussa suun avaaminen pelotti.

Oman harjoitteluvuoteni aikaiset kananpoikakollegani ovat kaikki löytäneet oman, erilaisen polkunsa Kanalassa viettämämme ajan jälkeen. Saimme yhdessä törmäkkään startin viestinnän maailmassa ja paljon hyviä oppeja, jotka viedä mukanamme seuraaviin hommiin. Erilaisuudestamme huolimatta (tai sen ansiosta) hitsauduimme nopeasti tiiviiksi tiimiksi ja hyppäsimme yhdessä saatanallisen rallin vauhtiin, luottavaisin mielin valmiina muuttumaan.

Se kannatti.

 

Haluatko uutta sulkaa hattuun? Ellun Kanojen HarkKana-rekry on auki vielä tämän viikon sunnuntaihin 7.10. asti.

Meitä kiinnostaa yhteistyö kanssasi!

Otathan yhteyttä, niin voimme auttaa!