Lisää rekryvinkkejä: Kun tunnet itsesi, osaat esitellä osaamisesi

#Kananpoika2015-haku on käynnissä parhaillaan ja siksi jaamme ihan kaikille työnhakijoille hyödyllisiä rekryvinkkejä. Nyt vuorossa on työelämäasiantuntijamme Marian vinkit oman osaamisen tunnistamiseen.

Ei ole ollenkaan yhdentekevää, miten paketoit oman osaamisesi. Olennaista on työn saannin kannalta on se, mitä sinä osaat, millainen olet ja miten se kohtaa potentiaalisen duunin ja duunipaikan vaatimukset. Ensitunnustelu tästä matchista tehdään siinä vaiheessa, kun rekrytoija käy läpi hakemuksia. Siksi ei ole alkuunkaan yhdentekevää, miten oman osaamisen paketoi siihen. Muista hakemuksessasi molemmat näkökulmat: miten sinä vastaat potentiaalisen työpaikan tarpeisiin ja mikä siinä innostaa sinua?

Miten se hakemus sitten oikeaoppisesti muotoillaan?

Processed with VSCOcam with g3 preset

Sen sijaan, että yrittää ainoastaan puristaa menneisyydessä kerätyistä taidoista mahdollisimman vakuuttavan kokonaisuuden, kannattaa katse suunnata myös tulevaisuuteen. Itseltä kannattaakin kysyä, millaisista asioista minä innostun, mitä haluan oppia ja miten voin hyödyntää jo oppimaani tulevaisuudessa? Hyvä lähtökohta on pohtia sitä, mikä haetussa duunissa ja työpaikassa innostaa ja millä tavalla tämä innostus auttaa sinua tekemään työsi mahdollisimman hyvin.

Osaaminen ei ole pelkästään konkreettisia taitoja kuten luovien ideoiden suoltaminen, Excelin pyöritys tai artikkelien kirjoittaminen. Työn tekemisen kannalta hyödyllistä osaamista ovat esimerkiksi myös sosiaaliset ja viestinnälliset taidot. Jos olet sosiaalisesti lahjakas ja luot ympärillesi hyvää tunnelmaa, omaat tärkeän taidon nykymaailman työelämässä. Tällaisia asioita ei kannata vähätellä, vaan tuone tuoda esille työtä hakiessa.

Osaamista voi kartuttaa muuallakin kuin työpaikalla tai koulussa

Mitä olet oppinut harrastuksista, matkustellessa tai järjestöhommissa? Ehkä osaat aikatauluttaa tiivin treenitahdin tai organisoida suuren joukon viikonloppuvaellukselle. Ehkä osaat toimia monikulttuurisessa ympäristössä? Nämä kaikki voivat olla kertomisen arvoisia asioita.

Konkreettisen osaamisen lisäksi työnantajaa kiinnostaa myös asenteesi. Oletko innostunut oppimaan uutta ja onko aikaansaaminen intohimosi? Hyvällä asenteella varustettu työnhakija on aina askeleen edellä, koska asennetta on vaikeampi opettaa kuin taitoja. Asenne onkin työelämän uusi osaaminen. Asenne on työelämän uusi musta.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Työpaikan kannalta hyödyllinen osaaminen voi siis olla monenlaista ja sen voi osoittaa lukuisin tavoin työtä hakiessa. Sen sijaan että listaat osaamisesi vain sanoina työhakemukseen, mieti voitko osoittaa sen jotenkin muuten. Jos väität olevasi luova, luovuutta osoittaa esimerkiksi yllättävä ja konventioista poikkeava työhakemus. Jos väität olevasi rohkea ja innostunut, ole aktiivinen työtä hakiessa ja soita vaikkapa puhelu rekrytoijalle – mutta muista, että sinulla pitää olla järkevää kysyttävää ennen kuin nostat luurin.

Summa summarum. Hae rohkeasti duunia, joka innostaa sua ja ennen kaikkea luota itseesi. Olet hyvä sellaisena kuin olet ja kehityt koko ajan lisää!

Tykkää Ellun Kanoista Facebookissa / Seuraa meitä Twitterissä.

Hae kananpojaksi vuodelle 2015!