Laulaja Taylor Swift poisti sometiliensä sisällöt – tästä on kyse

Nopeasti muuttuva rytmihäiriöinen maailma on tehnyt ihmisen muistista lyhyen. Mutta, onko menneisyyden poispyyhkiminen ja maineen radikaali muuttaminen mahdollista edes megatähti Taylor Swiftille?

What got you here, won’t get you there. Taylor Swift taustajoukkoineen näyttää ottaneen viime päivien perusteella bisnessparraaja Marshall Goldsmithin sananparren ohjenuorakseen.

Viikko sitten perjantaina Grammy-palkitun 27-vuotiaan laulaja-lauluntekijän Instagram- ja Twitter-tilit tyhjenivät sisällöstä. Kaikki kuvat, twiitit ja viime vuosien Facebook-postaukset poistettiin. Myös tähden Tumblr ja nettisivut ammottavat tyhjyyttään.

Kun fanit huomasivat amerikkalaistähden tekoset, syntyi paniikki ja spekulaatio. Kyllästyikö Swift somesirkukseen vai oliko kyseessä laskelmoitu markkinointitemppu, joka seuraa monien muiden tähtien, esimerkiksi Madonnan ja Miley Cyruksen jalanjälkiä?

Tarkat nenät haistoivat viimeisen päälle hiotun sosiaalisen median strategian.

Muutaman päivän hiljaiselon jälkeen Taylor Swiftin somekanaviin alkoi tipahdella tummanpuhuvia käärmevideoita, kuva Swiftin uudesta grunge-tyylistä sekä ilmoitus marraskuussa julkaistavasta albumista.

Päällisin puolin mitättömältä kuulostava tapahtuma herätti joukon Ellun Kanojen viestinnän tekijöitä väittelemään, kannattiko Swiftin taktiikka henkilöbrändäyksen, fanisuhteiden ja maineen rakentamisen kannalta.

MANIPULOINTIA! EI MENNEISYYTTÄ VOI NOIN VAAN TYHJENTÄÄ 

Taylor Swift otti ison riskin suhteessa faneihinsa, koska Swift on aidosti tärkeä ihminen monelle. Omien somekanavien putsaus saattaakin näyttäytyä faneille välinpitämättömyytenä, huonona kohteluna ja kovin yksisuuntaisena viestintänä.

Ikään kuin Swift ei välittäisi fanien ja hänen yhteisestä historiasta ja niistä kaikista sydämistä, joita fanit ovat tähdelle täpänneet. (Toki emme tiedä, mitä seuraavina viikkoina tapahtuu.)

Onko seuratulla ihmisellä velvollisuuksia seuraajiansa kohtaan?

Ehkä ei, mutta ilman seuraajia suurinkin tähti sammuu. Seuraajat ovat myös taloudellisesti arvokkaita seuratulle. Esimerkiksi Adweekin mukaan Taylor Swiftin yksi postaus, Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin, on arvioitu noin 230 000 dollarin arvoiseksi.

Oman historian häivyttäminen tabula rasaksi on toinen asia, joka saattaa ärsyttää. Swift on luovuttanut oman tarinansa pois, eikä hänellä ole menneeseen enää yhtä hyvää tarinankerronnan valtaa omissa kanavissaan. Kun poistat kuvan Instagramista, se häviää kommentteineen ja tykkäyksineen lopullisesti. Mutta, miksi muuttuakseen pitää poistaa vanha? Eikö se ole valheellista?

Noah Harari kirjoittaa Sapiens-kirjassa, kuinka historian tunteminen avartaa horisonttia ja auttaa ymmärtämään vallitsevaa tilannetta. Ilman historiaa emme voi luoda suhdetta tähän päivään. Monet tutkijat kuitenkin myöntävät, että internetin aika on saanut meidät luottamaan enemmän kollektiiviseen kuin omaan muistiimme.

Nähtäväksi siis jää, minkälaisen suhteen fanit rakentavat ”uudistuneeseen” Swiftiin ja mitä kymmenen vuoden päästä Swiftistä muistetaan.

HEMMETIN ROHKEA BRÄNDITEKO 

Ehkä Swiftin sometilien tyhjennyksessä ei lopulta ollutkaan kyse menneisyyden poistamisesta, vaan nerokkaasta huomion herättämisestä?

Swift tyhjensi somehistoriansa, koska viestintä on tekoja.

Swiftin brändiä luotsaavat ammattilaiset ymmärsivät, että Swift ei pysty muuttamaan kymmenien miljoonien someseuraajien mielikuvia vain kertomalla itse muutoksesta, vaan Swiftin pitää toimia niin, että kaikki, mitä artisti tekee, alleviivaa haluttua viestiä.

Maineen muuttamiseen tarvitaan huomiota ja sitä Swift on radikaalilla sosiaalisen median strategiallaan saanut. Kaikki ylimääräinen on revitty alas ja uuden sisällön fokus on musiikki, jonka odotukset uutuudesta ja erilaisuudesta ovat korkealla.

Miljoonat ihmiset on saatu hereille ja odottamaan, mitä Swiftin sometileillä seuraavaksi tapahtuu. Vahva veikkaus on, että näyttävästi haettu huomio siivittää Swiftin sinkun Spotifyn kärkeen minä hetkenä hyvänsä.

ANNIINA SULKU, KIRA HAGSTRÖM, MERJA MÄHKÄ & KIRSI PIHA

Kuva: Flickr – GabboT