Kananpoikien vinkit: näin teet vaikutuksen työnhaussa

Vuoden 2014 kananpojat ovat monipuolista sakkia: joukosta löytyy esimerkiksi koodaava kylteri, mehiläistutkija ja maailmanpolitiikan opiskelija. Jokainen haki kananpojaksi vähän eri syystä ja vähän eri tavoin.

Nyt he jakavat vinkkinsä tuleville kananpojille – ja muillekin työtä hakeville. Lisää tietoa kananpoikahausta löydät täältä. (EDIT: Haku on päättynyt, kiitos kaikille hakijoille!)

Pia: määrittele itse, mitä loistava viestintä on.


”Olit sitten supliikki myyntitykki, numerovelho tai sisäisen taidelapsensa kanssa sinut oleva visualisti, mieti millä taitoportfoliolla yllätät ystäväsi aina uudelleen – se on luultavasti sama setti, jolla erotut hakijamassasta. Turha pistää energiaa omien puutteiden paikkaamiseen – ei yksikään viestinnän ammattilainen osaa kaikkea. Jos pääsi sisään on rakennettu timanttinen tviittigeneraattori tai teet mielelläsi runoja tilinpäätöstiedotteista, kerro meille, miksi tämä on välttämätön taito loistavalle viestijälle.”

Arttu: Sydän & mieli – Aitous & hulluus


”Mun kohdalla olennaista oli selvittää, mitä aion viestinnän keinoin saavuttaa. Minkä puolesta taistella? Se oli jotakuinkin helppoa, sehän oli sydämen asia. Varmasti toi mukanaan myös ripauksen uskottavuutta. Hakemukseen painotin, kuinka tärkeää olisi vakuuttaa myös muutama muu matkan varrella.”

”Hakemusta muotoillessa tuskin kannattaa antaa realiteettien pidätellä, parempi hiukan irtautua niistä, mun mielestä. Sivulauseessa voi ihan surutta ampua vaikka yli. Ylilyönnit aina muistetaan.”

Maria: Tee hakemus ja tehtävät juuri siten, miten itsestä tuntuu sopivalta. Parempi olla reilusti oma itsensä kuin hajuton ja mauton.


”Käytä hakemuksen tekemiseen riittävästi aikaa ja hio yksityiskohtia siihen asti, että olet lopputulokseen täysin tyytyväinen. Hutiloitu hakemus ei erotu edukseen.”

”Haastattelutilanteessa pidä puheenvuorot tiiviinä ja vastaa siihen, mitä kysytään. Turha jaarittelu tai viisastelu ei kannata.”

”Näytä, että osaat kuunnella ja kunnioittaa muiden ideoita ja mielipiteitä. Mieti, mitä lisää voit tuoda toisen työhön tai ideaan omalla panoksellasi.”

”Mieti, miten ilmaiset osaamistasi ja kykyjäsi hakemuksessa. Mainitse esimerkkejä tai kokemuksia, joissa piirre on tullut esiin.”

Tuuli: Mieti, miten ilmaiset itseäsi parhaiten – älä pelkää hakea työtä omanlaisellasi tavalla


”Hain kananpojan paikkaa Australiasta käsin ja tiesin jo hakuvaiheessa, etten tulisi pääsemään paikan päälle mahdollisiin ryhmätehtäviin tai haastatteluun. Päätin hetken mielijohteesta vastata työilmoituksen kysymyksin videon muodossa, ja tein videon (kotikutoisen ja huonolaatuisen) siltä istumalta. Pelotti ihan kamalasti laittaa video matkaan, mutta se tuntui siinä hetkessä ainoalta oikealta vaihtoehdolta.”

”Uskon, että kun hakemuksen tekee itselle luonnollisella tavalla, se näkyy lopputuloksessa. Unohda siis word-dokkari, jos se ei tunnu susta oikealta – maalaa, tanssi, laula tai höpötä videolle, jos ilmaiset itseäsi niin parhaiten!”

Elisa: Älä pelkää laittaa tylsiäkin taitoja hakemukseen!


”Kun mietin, mitä sellaista osaan kunnolla, mitä voisin Ellun Kanoille tarjota, kuulostivat taitoni omaan korvaani ”tylsiltä”. Laitoin tiedonkeräys- ja analyysitaitoni kuitenkin hakemukseen. Kuulin myöhemmin, että juuri nämä ”tylsät” taidot erottivat minut massasta ja pääsin niiden ansiosta kananpojaksi.”

”Toinen vinkkini hakijoille on: älä hukuta hakemusten käsittelijää informaatiotulvaan. Vastaa kunnolla kysymyksiin ja luota siihen, että se riittää. Ellun Kanat kysyy niitä syystä! Oma hakemukseni oli hyvin perinteinen hakemus plus CV, mutta kiinnitin huomiota muotoiluihin ja yleisilmeen selkeyteen ja siistiyteen.”

Anniina: Supereita työsuorituksia ei tehdä yksin – osoita tiimityötaitosi


”Vaikka työelämässä vastuullisuus ja oma-aloitteisuus ovat kultaakin kalliimpaa, työtä on mahdotonta tehdä yksin. Oma vinkkini on, että rekryvaiheessa kannattaa osoittaa sanoilla ja teoilla, että tiimityö ja toisten kuuntelu onnistuvat. Yksin kun ei pötki pitkälle.”

”Toinen vinkkini on se, että hakemustasi kirjoittaessasi (tai kuvatessasi) kiinnitä huomiota kieleen. Käyttämäsi kieli osoittaa osaltaan myös sen, minkälainen viestijä olet ja kuinka osaat erottautua rekryhaussa. Turhiin kikkailuihin en silti kannusta. Mieti ennemminkin oman viestintäminän ydintäsi, josta voit ammentaa eläväisen ja ytimissä tuntuvan rekryhakemuksen.”

Tykkää Ellun Kanoista Facebookissa / Seuraa meitä Twitterissä.

Hae kananpojaksi vuodelle 2015!