Hanki näkemys + tunne yleisösi + ota alusta haltuun = Hyvän videon ABC

Milloin sinä näit viimeksi hyvän videon? Milloin ohitit katsomatta muutamaa sekuntia kauempaa?

Maailma videoistuu. Videot pyörivät repeatilla verkkokalvoillamme. Käytämme videoiden katseluun yhä enemmän aikaa. Mutta koska tarjontaa on paljon, olemme armottomia: videon pitää olla erottuva, jotta oikeasti katsomme sitä muutamaa sekuntia pidemmälle.

Parin vuoden päästä 80 %  kuluttajien nettiliikenteestä on jo videota. Mobiilissa kulutetaan Yhdysvalloissa jo 30 minuuttia päivässä online-videota. Facebookissa katsotaan joka päivä 100 miljoonaa tuntia ja YouTubessa miljardi tuntia videota. Videota on paljon, ja siksi on yhä tärkeämpää tehdä hyviä ja erottuvia videosisältöjä. Facebookissa natiivi video (alustalle suoraan julkaistu) tavoittaa 135 prosenttia paremmin kuin kuva ja jakoja se saa jopa 1200 % kuvaa ja tekstiä enemmän.

Rytmihäiriön maailmassa video on loistava väline dialogiin, ajankohtaisiin asioihin tarttumiseen sekä tekoihin.

Kaikki lähtee näkemyksestä

Hyvän videon tekemisessä, kuten muutenkin viestinnässä, kaikki lähtee näkemyksestä. Aluksi pitää pohtia, miksi video tehdään, kenelle tai mille kohderyhmälle se tehdään ja mitä videolla halutaan saavuttaa.

Videokoulu_näkemys

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan audience editor ja Numeroiden takaa -blogin kirjoittaja, Yle Kioskin entinen tuottaja Kalle Pirhonen korostaa, että muoto on paljon helpompi ottaa haltuun, kun olet etukäteen miettinyt, mitä haluat viestiä, mikä on viestin ydin, miten se heijastelee niitä arvoja, joita haluat välittää, kenelle haluat viestisi kertoa ja millaisella äänensävyllä.

Kun perusta on kunnossa, voidaan pohtia alustaa. Eri alustoilla toimivat erilaiset videot. Vain harvat videot toimivat samanlaisina useilla eri alustoilla. Pirhonen painottaa, että somevideoiden teossa täytyy tuntea alustat, koska ne toimivat eri tavoin ja tavoitettavissa olevat yleisötkin voivat olla erilaisia.

– Lempisanontani on, että tunne yleisösi. Sillä pääset jo pitkälle, teet sitten artikkeleita, videoita tai vaikka hologrammeja. Loput on hoksausbisnestä, Pirhonen sanoo.

Lempisanontani on, että tunne yleisösi.

Käytännön vinkkejä

Ellun Kanojen videonikkari Roope Karisto nostaa muutaman tärkeän asian esille, jotka jokaisen kannattaa tietää videota tehdessä. Ennen videon tekoa kannattaa perusasioiden, kuten aikataulu, budjetti ja työryhmä, lisäksi miettiä mikä on tarkalleen videon tarkoitus ja kohderyhmä. Miten videon onnistumista mitataan? Kannattaa myös pohtia, ovatko omat odotukset lopputuloksen suhteen realistisia.

Kuvauksissa jokaisen päätöksen tulisi palvella videon lopullista tarkoitusta, oli se sitten tarinan kertominen, myynti tai viihdyttäminen. Teknisiä perusmokia videon tekemisessä ovat valaistuksen unohtaminen, heikko äänenlaatu ja kuvituskuvan puuttuminen.

– Somevideoissa pihvi laitetaan alkuun. Muuten katsoja kyllästyy ja klikkaa muualle. Nykyään videoiden draaman kaari on kuin sydänkäyrä eli jatkuvasti pitää olla katsojaa koukuttavia kohtia, Karisto vinkkaa.

Nykyään videoiden draaman kaari on kuin sydänkäyrä.

Kun loistava somevideo on saatu valmiiksi, ei valitettavasti riitä, että sen vain julkaisee ja toivoo, että se lähtee leviämään. Tarvitaan koukuttava esikatselukuva, alustaan sopivat otsikot ja kuvaus- ja jakotekstit sekä julkaisuajankohta, jolloin seuraajasi ovat paikalla. Yleisluontoisesti hyviä julkaisuajankohtia ovat aamukahdeksan pintaan sekä alkuillasta neljän maissa. Lisäksi heti alkuun tarvitaan jakajia: mieti, saatko jonkun tahon tai henkilön, jolla on suuret seuraajamäärät, jakamaan videosi tai voitko uida aihetta käsitteleviin some-yhteisöihin ja saada videota jaettua sitä kautta.

Ja jotta tiedät, miten video pärjäsi tavoitteisiin nähden ja jotta voisit tehdä yhä parempia ja parempia videoita, on analytiikan hyödyntäminen äärimmäisen tärkeää. Pirhosen mukaan dataa ei kuitenkaan saa tulkita vain tukeakseen omia ennakko-oletuksiaan ja toisaalta datalla ei tee mitään, jos sitä ei käytä ohjatakseen omaa tekemistään.

Opettele kertomaan tarina.

– Tunne yleisösi ja erotu massasta kirkkaalla viestillä, joka vetoaa tunteisiin. Opettele kertomaan tarina. Toimi alustalla alustan tavalla. Valitse mieluummin yksi kapea näkökulma kuin että yrittäisit kontekstoida puoli maailmaa, Pirhonen summaa.

Eli Keep It Simple, Stupid! Tässä vielä Ellun Kanojen näkemys hyvästä videosta.

videokoulu_hyvä video


Ellun Kanat järjesti 30.5. asiakkailleen historiansa ensimmäisen videokoulun, jossa Kanalan AD Pertti Immonen, videonikkari Roope Karisto ja some-videotuottajana Ylellä toiminut Anna Solovjew-Wartiovaara antoivat vinkkejä erottuvaan videoviestintään.