Ämpäreillä radonia vastaan

On marraskuinen lauantai ja ihmiset jonottavat hämeenlinnalaisessa kauppakeskuksessa mustia ämpäreitä, joiden sisällä on radonmittauspurkkeja.

– Halusimme tehdä kansalaisia puhuttelevaa viranomaisviestintää, joka edistää kansanterveyttä, Säteilyturvakeskuksen viestintäpäällikkö Kaisa Raitio aloittaa. – Ellun Kanojen avulla lähdimme toteuttamaan sellaista, mitä emme olleet koskaan aikaisemmin tehneet.

Suomen säteilytilanteen valvontaa 24/7

Säteilyturvakeskus on sosiaali- ja terveysministeriön alla toimiva, noin kolmesataa asiantuntijaa työllistävä viranomainen. Sen tehtävä on valvoa säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa sekä suojella ihmisiä, yhteiskuntaa, ympäristöä ja tulevia sukupolvia säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

– Painimme vaativien viestinnällisten kysymysten parissa, Raitio kertoo. – Haluamme, että ihmiset ymmärtävät säteilyyn liittyvät riskit oikein ja sen, että omalla toiminnalla voi vaikuttaa merkittävästi omaan säteilyannokseen.

Säteilyturvakeskus halusi kasvattaa ihmisten radon-tietämystä jakamalla radonmittauspurkkeja sekä ohjeet radonin mittaamiseen. Huomiota synnytettiin yhdistämällä tietoisku suomalaisten ämpäri-innostukseen.

– Radon on radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu maaperästä huoneilmaan ja aiheuttaa noin puolet suomalaisen vuosittaisesta säteilyannoksesta, ja radonpitoisuus selviää ainoastaan mittaamalla, Raitio selittää.

Ellun Kanat kumppaniksi

– Päädyimme Ellun Kanojen asiakkaaksi, koska halusimme käyttää ulkopuolista ammattitaitoa ja ajatusvoimaa. Lisäksi Ellun Kanojen tapa olla läsnä yhteiskunnassa ja ottaa viestinnän kehittäjän rooli on valtavan puoleensavetävää, Raitio kertoo.

– Hienointa yhteistyössä on ollut se, että Ellun Kanojen viestinnän tekijät antautuvat täysin asiallemme.

Säteilyturvakeskuksella on aiemmin ollut haasteita nostaa radon puheenaiheeksi mediaan ja kansalaisten tietoisuuteen, mutta tällä kertaa yhteistyön avulla valtakunnallinen uutiskynnys ylitettiin heittämällä.

– Herättelimme kattavasti sekä valtakunnallisia että paikallisia medioita. Myös kollegani muista maista ovat kiitelleet rohkeudesta tehdä erilaista viranomaisviestintää.

Säteilyturvakeskus haluaa olla toiminnassaan rohkea, avoin ja yhteistyökykyinen sekä asiantunteva. – Kannamme suurta vastuuta, Raitio tiivistää.

Säteilystä aiotaan viestiä jatkossakin. – Meillä on viranomaiskieli erittäin hyvin hanskassa ja sille on paikkansa. Sen rinnalla haluamme tehdä ihmisen kokoista viestintää.